Print deze werkafspraak

TEIAS trial: onderzoek naar behandelstrategie bij acute hernia

Korte beschrijving onderzoek

In de praktijk is een grote groep patiënten met kort bestaande (pseudo)radiculaire klachten in het been bij verdenking van een lumbale HNP. Ondanks orale pijnmedicatie houden deze patiënten vaak veel pijn, maar vanwege de korte klachtenduur komen zij nog niet in aanmerking voor verwijzing naar de neuroloog. Om deze groep toch de kans te geven natuurlijk herstel af te wachten is de TEIAS trial opgezet: een onderzoek die een behandeling met een transforaminale epidurale injectie (TEI) vergelijkt met usual care. ​

Om de (kosten)effectiviteit van deze behandeling te onderzoeken wordt een gerandomiseerd vergelijkend onderzoek uitgevoerd. Patiënten worden gerandomiseerd naar één van de twee behandelgroepen. De ene groep krijgt een wortelblokkade en bij de andere groep zal het conservatieve beleid met orale pijnmedicatie worden voortgezet voor minstens 2 weken. Na deze 2 weken kunnen patiënten uit de conservatieve groep alsnog worden doorverwezen naar de tweedelijns zorg en eventueel een wortelblokkade of operatie ondergaan. Een patiënt heeft 50% kans om de injectie te loten. De (kosten)effectiviteit wordt vervolgens bepaald om de groepen te vergelijken.

Dit onderzoek is in 2019 opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum en wordt gedaan door artsen en onderzoekers in het Leids Universitair Medisch Centrum en het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp. Het onderzoek loopt door tot het beoogde aantal deelnemers is bereikt.

Patiënten aanmelden

Tot de doelgroep behoren patiënten met uitstralende beenpijn die 3-8 weken klachten hebben. Huisartsen kunnen patienten met deze klachtenduur door te sturen voor het onderzoek via een speciale verwijzing in ZorgDomein. Het zorgproduct in ZorgDomein heet ‘Pijnpoli onderzoek TEIAS – Acute hernia verlichtingsstudie’ en is te vinden achter 'anesthesiologie, pijn- en palliatieve geneeskunde'. Patiënten zullen worden gerandomiseerd naar de injectie of orale pijnstilling.

Patiënten worden dan door de onderzoeker gecontacteerd voor deelname. Het onderzoek vindt plaats in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp. Per geïncludeerde patiënt wordt de huisarts gecompenseerd met €25,-.

 

Meer informatie

Meer informatie over de studie vindt u in het gepubliceerde protocol en op de patiëntenwebsite. De patiëntenfolder vindt u via deze link. Deze zal de patiënt ontvangen van de onderzoeker bij interesse in deelname. Voor vragen kunt u contact opnemen met onderzoeker Eduard Verheijen.