Leerbijeenkomst: Als het (je) teveel wordt Samenhangende inzet bij thuiswonende cliƫnten met multi-problematiek - 7 April 2025

Leerbijeenkomst: Als het (je) teveel wordt Samenhangende inzet bij thuiswonende cliƫnten met multi-problematiek - 7 April 2025
07/04/2025 17:30 - 20:30
Doelgroep:
Huisartsen, POH, Specialisten ouderengeneeskunde
Organisatie:
HZK
Locatie:
't Wapen van Kennemerland
Aanvang:
17.30 in loop met broodjes start bijeenkomst 18.00 uur - 20.30 uur

Leerbijeenkomst:  Als het (je) teveel wordt Samenhangende inzet bij thuiswonende cliënten met multi-problematiek

 

Programmma

 

17.30 - 18.00  Ontvangst gasten Grote zaal - broodjes en soep

18.00 - 19.00  Bijeenkomst (informatie en presentaties)

19.00 - 19.15  Koffie-break

19.15 - 20.00  Bijeenkomst vervolg (casuïstiek bespreken in kleine groepen)

20.00 – tot uiterlijk 20.30 inzichten, leerpunten en tips

 

Inhoud

 

Thuiswonende cliënten met multi-problematiek kosten professionals vaak veel tijd en door de gelijktijdigheid van verschillende problemen is niet duidelijk wie wat wil of kan doen. Daardoor kost het regelen van zorg ook nog eens veel tijd en als het dan komt tot een crisisopname, kost dat opnieuw veel tijd. Daarnaast is de cliënt of zijn/haar netwerk er vaak niet meegeholpen. 

In november 2024 is het project Samenhangende inzet bij multi-problematiek van start gegaan met een maandelijks preventief crisisberaad in de regio Zuid-Kennemerland. Dat is bedoeld voor  eerste lijns zorg professionals (zoals bijvoorbeeld huisartsen, POH, SO, VO, wijkverpleegkundigen) die vastlopen in hun professionele zorg voor een cliënt.

 

We delen graag onze ervaringen maar ook inzichten en oplossingsrichtingen die u als professional ook weer kunnen helpen zoals bijvoorbeeld:

  • Welke voorzieningen zijn er in de regio? Hoe maak je daar gebruik van? Wat missen we? Denk aan verslavingszorg, expertisecentrum Korsakov, licht verstandelijke beperking, klinisch geriater, crisisafdelingen, etc.
  • Welke patronen zien we en kun je iets doen om escalatie te voorkomen?
  • Hoe zet je onvrijwillige zorg of verplichte zorg in? Hoe houd je een dossier bij om de aanvraag te kunnen onderbouwen? Wat moet je doen om bewind voering of mentorschap te regelen en te onderbouwen?
  •  

Er is ook gelegenheid om met elkaar eigen casuïstiek te bespreken.

 

Er is geen oplossing voor alles maar samen komen we verder.

 

Zij kunnen cliënten aanmelden voor een preventief crisisoverleg als het volgende aan de orde is:

  • De cliënt woont in de regio Zuid -Kennemerland (of Midden Kennemerland tot Noordzee kanaal) zijn,
  • Het betreft een oudere cliënt met meerdere aandoeningen uit verschillende zorgdomeinen (denk aan geriatrie, psychiatrie, somatiek, verslaving, verstandelijke beperking, sociaal), die thuiswoont,
  • De professional al verschillende wegen heeft geprobeerd om tot passende zorg te komen,
  • De professional vastloopt in het organiseren en/of uitvoeren van de zorg door een gebrek aan kennis, capaciteit of afstemming
  • Een crisisopname dreigt op korte termijn.

 

Daar wordt veel gebruik van gemaakt en we delen graag wat dit overleg oplevert.

We delen ook graag de kennis van diverse hulpbronnen waarvan gebleken is dat die minder bekend zijn in de regio en de manier waarop daar gebruik van kan worden gemaakt.

We maken ook ruimte om eigen casuïstiek met elkaar te delen en dat voor de verdere ontwikkeling van het project te gebruiken. 

 

Het project is in deze fase gericht op de regio Zuid-Kennemerland. Uitbreiding is in een latere fase mogelijk. Belangstellenden uit Midden-Kennemerland kunnen zich uiteraard ook inschrijven.


Locatie:

  • 't Wapen van Kennemerland
  • Ramplaan 125
  • 2015 GV Haarlem