
HZK Symposium 2025 - 14 mei 2025 - Samenwerken in de wijk: De toekomst begint nu!
Op donderdag 14 mei a.s. ontmoeten we je (huisartsen en praktijkmanagers) heel graag bij Van der Valk in Haarlem-Zuid voor het jaarlijkse HZK Symposium.
Programma:
17.15 - 17.45 Inloop, registratie en ontvangst met een drankje
17.45 - 18.30 Opening en dinerbuffet
18.30 - 19.15 Bernard Leenstra
19.15 - 19.30 Wissel van zaal
19.30 - 20.00 Inspiratiesessie 1
20.00 - 20.15 Pauze met koffie en thee
20.15 - 20.45 Inspiratiesessie 2
20.24 - 21.00 Afsluiting met drankje
Sprekers en inhoud inspiratiesessies:
Spreker
Bernard Leenstra, huisarts in midden Nederland en bekend van LinkedIn, zit vol ideeën hoe de huisartsenzorg in Nederland efficiënter kan en hij wil die ideeën graag omzetten in actie. Met vallen en opstaan heeft Bernard verschillende ideeën tot stand gebracht, zoals het Prullenbakvaccin en Project MAV. Hij snapt dat huisartsen doorgaans geen ondernemer zijn en neemt zijn toehoorders graag mee in zijn stappenplan om te komen van een idee tot een plan.
- Sessie A: Zorgtafel Bloemendaal
Zorgtafel Bloemendaal is opgericht om verbinding te leggen tussen de eerstelijns zorgprofessionals, gemeente en welzijn. Hierdoor is het contact tussen de verschillende partijen laagdrempelig en wordt de samenwerking versterkt. Deze samenwerking is niet gebaseerd op casuïstiek en is dus wezenlijk anders dan een MDO. Hoe dit idee tot stand is gekomen en hoe de zorgtafel een succes is geworden wordt toegelicht tijdens deze inspiratiesessie door Mirjam Tromp en Cindy Beerse, praktijkmanagers en Johan van Buren, directeur Welzijn Bloemendaal.
- Sessie B: Kernteam in de wijk
De zorgvraag groeit: in 2030 telt de regio Kennemerland 26% meer kwetsbare ouderen dan in 2023. Zij bezoeken de huisarts nu al gemiddeld 14 keer per jaar, en deze druk zal de komende jaren verder toenemen. Hoe zorgen we samen voor efficiënte en toegankelijke zorg? Tijdens deze inspiratiesessie ontdek je hoe het Kernteam in de Wijk de samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleegkundigen, apotheker en het sociaal domein versterkt. Monique van Pelt deelt haar ervaring als pilotpraktijk en we laten zien hoe deze aanpak aansluit op het project De Buurt als Ecosysteem.
Ontdek hoe deze werkwijze jouw praktijk kan ondersteunen, samenwerking verbetert en zorg toegankelijker maakt. Doe mee en laat je inspireren!
- Sessie C: Lokaal Zorgverband VIS
In IJmuiden houdt het in 2022 opgerichte LZV IJmuiden VIS (‘verbonden in samenwerking’) zich bezig met de samenwerking rondom specifieke patiëntengroepen. Zo is het LZV begonnen met samenwerking rondom patiënten met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB): de samenwerking en overleg met het sociaal wijkteam is opgestart, er is scholing georganiseerd en er zijn netwerkbijeenkomsten geweest met een groot aantal organisaties. Sinds 2024 is het thema ‘kinderen met gedragsproblemen’ erbij gekomen met als doel de contacten en samenwerking met o.a. CJG-coaches en jeugdartsen te verbeteren. In de inspiratiesessie vertellen Luc Verkouteren, praktijkhouder, en Anne-Marie van Hasselaar, praktijkmanager, hoe zij als LZV samenwerken, waarom er voor deze thema’s is gekozen, welke stappen er zijn genomen en welke successen én obstakels we tegenkomen.
- Sessie D: Maak kennis met het Digitaal Gezondheidscentrum
Deze inspiratiesessie mag je niet missen als je geïnteresseerd bent in de mogelijkheden van technologie bij de ondersteuning van mensen met een chronische aandoening.
Het DGC is een innovatief programma waarbij patiënten door een telecoach worden ondersteund bij thuismonitoring, zelfmanagement en preventie. Hiermee speelt het DGC in op de toenemende zorgvraag en druk op capaciteit in de zorg.
Vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid is de begeleiding gericht op zowel lichamelijk, sociaal-emotioneel als mentaal gebied.
Tijdens deze sessie zie je hoe digitale ondersteuning vanuit het DGC eruitziet voor de zorgverleners en de patiënt.
- Sessie E: Businessplan op een bierviltje
Ga zelf aan de slag met je idee en maak de contouren van een plan met hulp van Bernard Leenstra. Loop je al een tijdje rond met een vaag idee? Of wil je een keer oefenen in het uitwerken van een plan? Neem dan deel aan deze workshop en ga actief aan de slag.
Tijdens het HZK Symposium worden er foto’s en video-opnames gemaakt. Wij willen het foto- en videomateriaal gebruiken voor communicatie met de achterban (nieuwsbrief), op de website en voor op LinkedIn. Indien je niet wil dat een foto of video waar jij op staat gepubliceerd wordt, stuur dan een mail naar scholing@hzk.nl. Wanneer je überhaupt niet gefotografeerd of gefilmd wil worden, laat dit dan ook weten via scholing@hzk.nl.
Bij inschrijving committeer je je aan deelname aan de nascholing. Bij no-show (zonder of later afmelden dan 6 mei 2025) ontvang je een factuur van €65,00 per persoon.
Scholingen van HZK zijn gratis voor leden van de HZK of HV-MK en hun praktijkmedewerkers in loondienst. Huisartsen die geen lid zijn van de HCZK of HV-MK en praktijkmedewerkers die op ZZP basis werken betalen per 15 januari 2024 €65 euro per scholing per dag. Ben je huisarts en wil je lid worden van de HZK of HV-MK, lees hier meer.
Neem voor meer informatie contact op met Marieke Vrijenhoek of Lisette Sier, Scholing en Arbeidsmarkt, scholing@hzk.nl
Locatie:
- Van der Valk Haarlem
- Toekanweg 2
- 2035LC Haarlem